Skötselråd för gerbera

Gerbera

Det finns gerberor i alla möjliga färgnyanser (utom blå). En bukett med gerberor i blandade färger sprider glädje och blir ett fantastiskt blickfång.

Vissa gerberasorter har lite större blommor, andra mindre. Om diametern på blomman är mindre än 8 cm kallas den för germini.

För att få en gerberabukett att stå så länge som möjligt finns det några små skötselknep;

Gör ett diagonalt snitt på stjälkarna och sätt ner blommorna i en ren vas med kallt vatten, blandat med näring. Om blommorna börjar sloka kan du göra nya snitt och sätta din bukett i nytt vatten.

Undvik att ställa din gerberabukett ovanför ett element eller i direkt solljus och ställ den inte i närheten av frukt. Frukter utsöndrar nämligen en gas, etylen, vilken påverkar blommorna negativt.

Gerberan är också en populär krukväxt. Det krävs lite fingertoppskänsla för att få en planterad gerbera att hålla sig frisk länge. Att vattna “lagom” är en bra tumregel. Gerberan vill varken stå i uttorkad jord eller bli för blöt.

Planterade gerberor gillar ljus och trivs bra ute på en balkong eller i ett trädgårdsrum under sommarmånaderna. Tänk bara på att starkt solljus snabbt torkar ut växten och mycket regn gör jorden genomblöt. Håll därför koll på jorden i krukan och försök hålla den “lagom” fuktig.

Hos blomsterförmedlarna på nätet finns det gott om buketter med gerbera eller germini. Se mer här:

Skicka gerberas/germinis via Euroflorist

Skicka gerberas/germinis via Flowerhouse

Skicka gerberas/germinis via Interflora

Har du någon “glömd plats” i hemmet eller på kontoret som behöver piffas upp lite? En konstgjord gerbera är perfekt när du inte vill slösa energi på att sköta om växter på platser där du inte tillbringar så mycket tid. Hos holländska Bakker.se finns det jättefina konstgjorda gerberor. Hela sortimentet av konstgjorda blommor och växter hos Bakker ser du här.

KAMPANJ:
10 % rabatt på blombud hos Euroflorist

Uppge rabattkod WINTER10TD i kassan, så får du 10 % rabatt
Gäller i Euroflorists webbutik t o m den 2/5 -18.
-> Till Euroflorist!

Källor: euroflorist.se, interflora.se, flowerhouse.se, bakker.sewikipedia.se, odla.nu

 

Tips:

Har du trädgård, en kolonilott eller balkong? Då börjar du säkert fundera på vilka blomsterlökar du ska plantera och vilka blomsterfrön du ska så i år.

Hos holländska Bakker finns mängder av olika blomsterlökar; tulpaner, liljor, amaryllis, allium, hyacinter, liljor, narcisser.… Du kan köpa de flesta produkter som finns ute i plantskolorna direkt på nätet. Blomsterfrön, gröna växter och buskar, blommor, träd, häckar, you name it! Läs gärna mer om vad Bakker erbjuder här om du är intresserad.

De flesta blomsterlökar är mogna för leverans under första halvan av september, så du har gott om tid på dig att välja ut dina favoriter!

En förpackning med blomsterlökar blir  för övrigt en jättefin present till någon som har trädgård:)

Om du beställer produkter ur olika kategorier på samma gång: tänk på att det är artiklarna med den längsta leveranstiden som bestämmer leveranstid för hela din order. Du kan absolut begära delleveranser, men då måste du betala fraktavgift för varje delleverans, vilket blir ganska dyrt. Fraktavgift till ditt utlämningsställe är 79 kr. Du kan betala efter leverans om du tycker det känns bäst.