Skötselråd för gerbera

Gerbera

Det finns gerberor i alla möjliga färgnyanser (utom blå). En bukett med gerberor i blandade färger sprider glädje och blir ett fantastiskt blickfång.

Vissa gerberasorter har lite större blommor, andra mindre. Om diametern på blomman är mindre än 8 cm kallas den för germini.

För att få en gerberabukett att stå så länge som möjligt finns det några små skötselknep;

Gör ett diagonalt snitt på stjälkarna och sätt ner blommorna i en ren vas med kallt vatten, blandat med näring. Om blommorna börjar sloka kan du göra nya snitt och sätta din bukett i nytt vatten.

Undvik att ställa din gerberabukett ovanför ett element eller i direkt solljus och ställ den inte i närheten av frukt. Frukter utsöndrar nämligen en gas, etylen, vilken påverkar blommorna negativt.

Gerberan är också en populär krukväxt. Det krävs lite fingertoppskänsla för att få en planterad gerbera att hålla sig frisk länge. Att vattna “lagom” är en bra tumregel. Gerberan vill varken stå i uttorkad jord eller bli för blöt.

Planterade gerberor gillar ljus och trivs bra ute på en balkong eller i ett trädgårdsrum under sommarmånaderna. Tänk bara på att starkt solljus snabbt torkar ut växten och mycket regn gör jorden genomblöt. Håll därför koll på jorden i krukan och försök hålla den “lagom” fuktig.

Hos blomsterförmedlarna på nätet finns det gott om buketter med gerbera eller germini. Se mer här:

Skicka gerberas/germinis via Euroflorist

Skicka gerberas/germinis via Interflora

Källor: euroflorist.se, interflora.sewikipedia.se, odla.nu