Blommor gör dig lycklig

Blommor och växter – fantastiska hälsogörare! 

Känner du dig trött, hängig och smått deprimerad? Eller har du en vän som behöver muntras upp? Hälsotillståndet kan naturligtvis bero på många olika saker. Ofta är det små saker i vardagen som sätter extra piff på tillvaron och får oss att känna oss åtminstone lite bättre till mods. Ett enkelt sätt att höja lyckokänslan några steg är att dekorera hemmet med BLOMMOR, BLOMMOR, BLOMMOR!!! Vackra blommor i olika färger och former sätter fart på glädjehormonerna.

Det finns forskning som visar att sjukhuspatienter mår bättre och har mindre ångest om det finns blommor och växter i sjukrummet (detta förutsätter naturligtvis att den sjuke inte är allergisk och att sjukhuset tillåter blommor och växter på aktuell avdelning).

Växter avdunstar vatten och är därför bra för luftklimatet i det rum du befinner dig i. Växterna blir helt enkelt naturliga luftfuktare. Det är lättare att få infektioner i torr luft och därför blir fler sjuka på vintern.

Det finns en del växter som är extra bra för inomhusklimatet och vår hälsa, eftersom de helt enkelt har en genial förmåga att absorbera gifter. Vi hittade en bra sida, obesprutat.com, som listar sju växter som är extra bra på det här;

Ampelliljan – den binder giftet formaldehyd ur luften
Svärmorstunga – den är bra på att rena luften från bensen, formaldehyd och trikloretylen
Paradisträd – funkar som syregivare om natten och tar upp koldioxid ur luften
Guldpalm – en bra luftfuktare. Den tar också upp xylen och toluen ur luften
Aralia – är mycket duktig på att ta upp formaldehyd ur luften
Gullranka – renar luften från bensen och formaldehyd
Fredskalla – den är nog att se som ”bäst-i-test” när det gäller förmågan att rena luften. Den klarar av att ta upp flera olika gifter; bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen, toluen, aceton, alkohol och ammoniak.
Tänk på: Vissa allergiker tåler inte fredskallor eftersom den  innehåller en del irriterande ämnen. Den som har katt bör undvika fredskallan eftersom den är giftig för katter.

Ovanstående lista kommer vi själva ha i åtanke nästa gång vi springer iväg och köper växter till hemmet.  Du som vill dekorera lokalerna på jobbet kan också välja växter med omsorg och ta med hälsoaspekten när du gör din inköpslista. Tag bara reda på om det finns några speciella växtallergier hos dina kollegor först och undvik växter som kan vara känsliga för allergiker om det behövs.

Vackra blommor och växter får oss att må bättre både fysiskt och psykiskt. En bukett med färgglada blommor förknippas med glädje, kärlek, omtanke och personer eller händelser vi tycker om. Blommor sänker stressnivån och får oss att tänka positiva tankar. Vill du göra någon riktigt glad? Då är ett blomsterbud ett perfekt sätt att glädja en vän, en kollega eller släktning på. En bukett med fina blommor, en krukväxt eller en blomsterdekoration gör susen för den psykiska hälsan! Du kan naturligtvis skicka ett blombud till dig själv också:)

Ett blomsterbud kan du snabbt och lätt beställa direkt på nätet hos en onlineblomsterförmedlare. Två stora och väletablerade företag inom området är Euroflorist och Interflora. Båda tar 99 kr för ett blombud inom Sverige och alla skickar blommor till utlandet. Jämför utbud och priser innan du bestämmer dig!

 

 

Här kan du se några utvalda bildexempel på blommor inom olika kategorier:

Alla möjliga tillfällen
Begravningsblommor
Billiga blommor
Blommor till nyfödda, nyblivna föräldrar
Blomsterdekorationer
Bröllopsblommor
Buketter
Exklusiva, dyra blommor
Födelsedagsblommor
Företagsblommor
Gerberabuketter
Kärlek och romantik
Kondoleansblommor
Krukväxter
Krya-på-dig-blommor
Liljor
Nejlikor
Orkidéer
Presentkort
Rosor
Skicka röda rosor med blomsterbud
Trädgårdsväxter och blomsterlökar
Välgörenhet