Skötselråd för liljor

Liljor

Liljor tillhör familjen Liljeväxter (lat. Liliaceae) och Liljesläktet (lat. Lilium).

Blomsterbutikerna brukar alltid ha liljor hemma eftersom de är så populära. De går att köpa året runt. De stora, ståtliga blommorna är så eleganta och ett fång vackra liljor passar utmärkt som present vid högtidliga tillfällen.

Liljor är vanliga som snittblommor. Dessa kan delas in i fyra grupper;

1) Longiflorum
Hit hör de helt vita liljorna med lång hals

2) Orient-gruppen (eller orientaliska liljor)
Liljor som tillhör den här gruppen har färre blommor per stjälk, men är större och har en stark doft

3) Hollandicum-gruppen (eller asiatiska liljor)
Asiatiska liljor doftar ganska svagt, är medelstora och har flera blommor på varje stjälk

4) LA-hybrider (en korsning mellan Longiflorum och asiatiska liljor)
LA-hybriderna har riktigt stora blommor och finns i flera färger

 

Hur sköter man då om en bukett liljor på bästa sätt? Vi har samlat ihop några tips:

De flesta snittblommor mår bra av att snittas på stjälkarna innan de sätts i vatten. Så även liljor. Gör ett diagonat snitt på stjälkarna och sätt din liljebukett i en ren vas med ljummet vatten (ca 30 grader lär vara lagom). Liljor är törstiga, så se till att du har tillräckligt med vatten i vasen. Tillsätt gärna snittblomsnäring i vattnet.

En god regel för i princip alla blommor är att inte placera dem nära en fruktskål. Frukten utsöndrar nämligen en gas som gör att blommorna vissnar fortare.

Frömjölet som sitter på liljornas ståndare färgar lätt av sig, både på blommornas kronblad och på dina kläder o dyl. Du kan ta bort de här ståndarna om du vill undvika avfärgning. Ja, blommorna står faktiskt lite längre utan ståndare, så det är all idé att dra bort dem. Du kan hålla ett papper under när du drar bort ståndarna för att undvika att få frömjöl på dig.

Liljor placeras med fördel svalt över natten. Om du har möjlighet att göra det, står blommorna längre. Med rätt skötsel kan du njuta av dina liljor i ca 10 – 15 dagar.

Liljor är mycket populära både som snittblommor och som trädgårdsblommor. Du kan plantera liljelökar direkt i rabatten eller i kruka. Det finns liljelökar att köpa i blomsterhandeln. När vintern är slut kan du plantera dina lökar och se fram emot en härlig blomning på sommaren.

Blomsterförmedlarna på nätet brukar alltid ha fina arrangemang med liljor, både buketter och ibland även planterade liljor. Om du vill plantera liljor i en kruka eller i trädgårdsrabatten kan du köpa liljelökar från Holland direkt på nätet. Se mer här:

Skicka liljor via Euroflorist
Skicka liljor via Interflora

Källor: euroflorist.se, interflora.se, wikipedia.se, odla.nu