Skötselråd för snittrosor

Rosor

Det finns mängder av olika skötselråd för rosor och det är inte lätt att veta vad som är rätt eller fel.

När vi sist handlade rosor i en blomsterbutik fick vi t ex rådet att använda kallt vatten istället för varmt, vilket går helt emot de skötselråd vi fått tidigare, nämligen att använda varmt vatten. Inte konstigt att man blir villrådig! Ja, vi vet faktiskt inte själva om kallt eller varmt vatten är bäst. Sist vi fick rosor använde vi oss av ganska varmt vatten (ca 50-55 grader) och rosorna stod verkligen länge. Om det berodde på vattnets temperatur eller något annat kan vi inte svara på. Vi har också provat med kallt vatten för rosor en gång och det funkade riktigt bra det också. Det är väl så att det med jämna mellanrum kommer nya råd och rön för växt- och blomsterskötsel och var och en får ta lite chanser när det gäller vattentemperaturen! Kanske bäst att låta magkänslan avgöra?

Sätt nya rosor i lite vatten så snart som möjligt efter att du fått hem dem. Om din rosbukett är inslagen i papper kan du låta detta sitta kvar en liten stund så att blommorna vänjer sig vid temperaturen i rummet. Efter en stund kan du ta bort pappret.

Om det finns blad och taggar längst ner på stjälkarna, ta bort dem innan blommorna sätts ner i vasen. Bladdelar kan nämligen förorena vattnet med bakterier. Snitta stjälkarna diagonalt. En snittyta på ca en centimeter är lagom. Snittet gör att blommorna lättare suger upp vatten. Var försiktig, så att du inte klämmer ihop luftkanalerna som finns i stjälkarna (det är de som suger upp vattnet).

Sätt dina snittrosor i rent vatten, i en REN vas. Detta är jätteviktigt, då rosorna är känsliga för baketerier.

Fick du en liten påse med snittblomsnäring med dina rosor? Använd den!

Fyll på med nytt vatten en gång om dagen och snitta om rosorna ungefär varannan dag.

Sätt gärna rosorna på en sval plats under natten.

Tips: om dina rosor börjar sloka kan du rulla in dem i en dagstidning som du har blött med lite vatten. Ställ den inslagna buketten i en hink med vatten. Se till att även bladen vätas ner. Låt buketten stå någon timme innan du arrangerar om dina blommor.

Slokande rosor är inte så kul, men om blommorna är fina i sig kan du alltid klippa av stjälkarna och lägga rosorna i en skål med vatten. Låt rosorna flyta omkring i skålen, det är jättefint!

 

När du vill visa din romantiska sida är ett blomsterbud med röda rosor perfekt. Rosor i alla möjliga färger passar förstås till alla sorters tillfällen; födelsedagar, konfirmation, bröllop, namnsdagar, pensionsavgångar, krya-på-dig-hälsningar eller “bara-för-att” m m. Blomsterförmedlarna på nätet erbjuder vackra buketter med röda, orange, rosa, pastellfärgade, gula, aprikosfärgade och vita rosor.

 

Se mer här:

Skicka rosor via Euroflorist

Skicka rosor via Flowerhouse

Skicka rosor via Interflora

 

Är du intresserad av trädgård och odling? Du kan skapa din egen hörna med snittbloms-rosor i trädgården om du vill. Hos hollänska Bakker finns mängder av rosor av alla de slag. Se mer här:

Doftande rosor

Marktäckande rosor

Storblommande rosor

Häckrosor

Klätterrosor

Snittrosor

Stamrosor

Klasrosor

 

Tycker du det är jobbigt att sköta om dina rosor? Då kan du satsa på konstgjorda rosor! De kräver ingen skötsel, förutom att du duschar av dem lite då och då när de blivit alltför dammiga:) Hos Bakker, som är ett holländskt växt- och trädgårdsföretag, hittar du jättefina konstgjorda rosor (och andra växter/blommor också för den delen!).

 

 

Ovanstående skötselråd för snittrosor har vi samlat från olika blomstersidor på nätet. Källor: interflora.se, euroflorist.se, flowerhouse.se, bakker.se, odla.nu, blomsterlandet.se

KAMPANJ:
10 % rabatt på blombud hos Euroflorist

Uppge rabattkod WINTER10TD i kassan, så får du 10 % rabatt
Gäller i Euroflorists webbutik t o m den 2/5 -18.
-> Till Euroflorist!

Tips:

Har du trädgård, en kolonilott eller balkong? Då börjar du säkert fundera på vilka blomsterlökar du ska plantera och vilka blomsterfrön du ska så i år.

Hos holländska Bakker finns mängder av olika blomsterlökar; tulpaner, liljor, amaryllis, allium, hyacinter, liljor, narcisser.… Du kan köpa de flesta produkter som finns ute i plantskolorna direkt på nätet. Blomsterfrön, gröna växter och buskar, blommor, träd, häckar, you name it! Läs gärna mer om vad Bakker erbjuder här om du är intresserad.

De flesta blomsterlökar är mogna för leverans under första halvan av september, så du har gott om tid på dig att välja ut dina favoriter!

En förpackning med blomsterlökar blir  för övrigt en jättefin present till någon som har trädgård:)

Om du beställer produkter ur olika kategorier på samma gång: tänk på att det är artiklarna med den längsta leveranstiden som bestämmer leveranstid för hela din order. Du kan absolut begära delleveranser, men då måste du betala fraktavgift för varje delleverans, vilket blir ganska dyrt. Fraktavgift till ditt utlämningsställe är 79 kr. Du kan betala efter leverans om du tycker det känns bäst.